Her er planen for Vridsløses første nye kvarter
Mens livet i og omkring de gamle fængselsbygninger for alvor har manifesteret sig i løbet af dette forår i regi af det nye samlingspunkt Porten, rykker udviklingen af Vridsløses nye kvarterer også nærmere.
Parterne bag udviklingen af Vridsløse har i tæt samarbejde med Albertslund Kommune udarbejdet et lokalplanforslag til bydelens første kvarter, der skal opføres på den sydvestlige del af grunden. Planen er en naturlig forlængelse af masterplanen for den nye bydel, som Kommunalbestyrelsen vedtog tilbage i efteråret 2022.
Det første kvarter bliver bydelens mest urbane med godt 800 boliger i varierende størrelse fra 45 til 130 kvadratmeter fordelt på seks moderne karréer med hver sit grønne gårdrum. Karréerne opføres i varierende højder fra fire til seks etager og vil åbne sig mod øst mod bydelens nye sø, ligesom der vil være direkte adgang til bydelens nye, grønne aktivitetskile mod nord.
Centralt i området etableres en fælles plads for kvarteret, der vil fungere som et samlende mødested med blandt andet mulighed for leg, ophold og udeservering. Områdets nye beboere vil kunne bevæge sig rundt i de lokale boliggader, mødes på pladsen og gøre ophold i nicher og gårdrum og sammen skabe en stemning fuld af liv og aktivitet.
Kvarteret vil også huse et nyt mobilitetshus, hvori områdets samlede parkeringspladser kan findes, der opføres op til jernbanen, hvor det samtidig vil fungere som støjskærm. Derudover betyder placeringen, at der ikke vil være parkeringspladser eller biler, der optager plads i gadebilledet.
Ny milepæl
Afleveringen af lokalplanforslaget er en ny milepæl og bygger videre på et langt og godt samarbejde mellem projektudviklerne A. Enggaard, PKA og Freja Ejendomme, Albertslund Kommune og ikke mindst lokale interessenter om både den indledende arkitektkonkurrence og udarbejdelse af master- og rammelokalplan for området.
- Jeg ved, at der i forslaget er arbejdet videre med borgernes høringssvar fra masterplanen om blandt andet højder og ønsker om at skabe endnu bedre gård- og byrum. Planen vil være et væsentligt bidrag til at realisere visionen om en levende og grøn bydel, der er med til at opfylde kommunens ambition om, at tiltrække 6.000 nye borgere de kommende år og ikke mindst også vores vision om at være en bæredygtig by for børnene, det grønne og fællesskaber, siger borgmester i Albertslund Kommune Steen Christiansen.
- Det første kvarter bliver et urbant kvarter med boliger i varierende størrelser, der henvender sig til flere forskellige målgrupper. Blandt andet arbejder vi på, at der skal etableres et kombineret fællesskab for seniorer og enlige forældre i en af karréerne. Kvarteret indbyder i alle karréer til fællesskaber i det nære naboskab, i gårdrum og i fælleshuset på kvarterets centrale plads. Fra boligerne er der direkte adgang ud til bydelens store aktivitetskile, der vil indbyde til sport, gåture og leg, samt ned til søen, der bliver et fantastisk rekreativt område, hvor man kan nyde en rolig stund og hygge sig med familien, siger projektudviklingschef i A. Enggaard Morten Løgsted.
Kvarteret udvikles som resten af Vridsløse med stor respekt for områdets helt unikke historie. Kvarteret vil blive præget af nybyggeri, med facader der på forskellig vis trækker på elementer fra de eksisterende fængselsbygninger. Lokalplanforslaget omfatter også en ældre, smuk villa (omtales som chateau i lokalplanen) som er bevaringsværdig og som kommer til at undergå en omfattende restaurering.
- Vi er meget tilfredse med, at vi sammen i projektteamet har fundet løsninger, der både sikrer, at bygningen restaureres med respekt for den originale bygnings form og funktion og at der samtidig tilføjes elementer, der sikrer bygningen et langt liv i fremtiden, siger Christina Jørgensen, adm. direktør i Freja Ejendomme.
Karrébebyggelserne opføres i tegl i forskellige varme gule- og sandfarver, som tager afsæt i de eksisterende bygninger i det tidligere fængsel. Enkelte bygninger i hver karré vil skille sig ud gennem detaljering eller materialer i grønne farver inspireret af bl.a. fængslets grønne port.
Lokalplanforslaget skal behandles politisk senere i denne måned og bliver den godkendt, sendes den videre i offentlig høring, som forventes igangsat med udgangen af juni og varer ca. ni uger frem. Under høringsperioden vil Albertslund Kommune holde åbent hus for borgere, der er interesseret i at høre mere om det nye kvarter. Mødet forventes at blive afholdt i starten af august. Nærmere information om dette kan inden længe findes på Albertslund Kommunes hjemmeside, www.albertslund.dk.
Faktaboks: Fra fængsel til ny bydel
2016: Sidste indsatte forlader fængslet og fængselsdriften afvikles.
2019: Kriminalforsorgen overdrager fængslet til Freja Ejendomme.
2020: Albertslund Kommune og Freja Ejendomme igangsætter en arkitektkonkurrence i form af et parallelopdrag med fem deltagende teams.
2020: A. Enggaard og PKA indgår købsaftale med Freja Ejendomme.
2021: Med udgangspunkt i de gennemarbejdede forslag fra arkitektkonkurrencen udarbejder A. Enggaard, PKA og Freja Ejendomme i tæt samarbejde med Cobe, Rambøll, WSP og Albertslund Kommune et forslag til en masterplan for udviklingen af en ny bydel under navnet Vridsløse.
2022: Forslag til masterplan afleveres til Albertslund Kommune og sendes i offentlig høring.
2022: Masterplan for Vridsløse godkendes af Albertslund Kommunes kommunalbestyrelse.
2023: Rammelokalplan godkendes af Albertslund Kommunes kommunalbestyrelse.
2023: Lokalplanforslag til Vridsløses første boligkvarter på den sydvestlige del af grunden behandles politisk.
Faktaboks: Om planerne for Vridsløse
Med godkendelse af masterplanen i efteråret 2022 og rammelokalplanen i foråret 2023 er rammerne sat for udviklingen af en levende og grøn bydel med mellem 1.400 og 1.600 boliger i varierende størrelser og boligtyper samt erhverv og iværksætteri. Bydelen bindes sammen af grønne og rekreative områder præget af både ny og bevaret natur, der sammen med fængslet vil udgøre kernen i bydelen.
En stor del af det samlede fængselskompleks og størstedelen af grundens øvrige bygninger bevares, herunder fx hovedbygningen med den ikoniske grønne port, inspektørboligen og kirken. Porten bliver omdrejningspunktet for et nyt, levende samlingspunkt for iværksætteri, kreativitet og fællesskab, der under navnet ’Porten’ bliver et trækplaster og samlingspunkt for nye beboere, hele Albertslund og resten af Storkøbenhavn.
Bag udviklingen af den 160.000 kvadratmeter store fængselsgrund står entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard, Danmarks største arbejdsmarkedspensionskasse PKA og statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, i tæt samarbejde med Albertslund Kommune samt et rådgiverteam bestående af Cobe, WSP, Rambøll, COWI. Derudover er også TRE, Planværkstedet og Over Byen en del af udviklingsarbejdet.
Læs mere om planerne for den nye bydel på hjemmesiden www.Vridsloese.dk, hvor man kan tilgå yderligere informationer om projektet og tilmelde sig et nyhedsbrev. Det er også muligt at følge med via Instagramprofilen @Porten_Vridsloese.