ILLUSTRATION: COPI, DESIGN INTERIØR

Pragtlejligheder i palæet

Af: Marie Leth Rasmussen
Fremtiden for Holsteins Palæ så sort ud, da der udbrød brand i de historiske gemakker i foråret 2016. Men omdannelsen af palæet til moderne luksuslejligheder kom hurtigt tilbage på sporet, og de første lejligheder ventes klar inden nytår 2016.

Historieinteresserede københavnere holdt vejret mandag d. 14. marts 2016. Om morgenen var der udbrudt brand i det historiske Holsteins Palæ midt i København K og store dele af indre by var i trafikkaos.  Nu var der rygter om, at branden måske ville udslette bygningen. Det gik dog ikke så galt som først frygtet. Det lykkedes brandmændene at redde bygningen, og i dag står de historiske detaljer næsten intakte.

Håndlavet stuk og originale gulve
Nu arbejder håndværkerne ihærdigt for at få bygningen gjort klar til næste forår, hvor beboerne flytter ind. Og selvom flere rum står råt, så er de flotte detaljer fuldt ud synlige. Således byder den imposante hovedtrappe i norsk gjellebæk-marmor gæsterne velkommen, ligesom det originale og flere hundrede år gamle plankegulv er bevaret mange steder. Flere rum prydes af smukke stuklofter, der er bygget op i mørtel på stedet.

Holsteins Palæ stammer tilbage fra den sidste halvdel af 1600-tallet, hvor hofmarskal von Lützov satte første sten til palæet. Dengang lå huset frit med udsigt til alle sider, men i overkommelig afstand til Christiansborg Slot. Det fine palæ blev ombygget i flere omgange samtidig med, at byen voksede og kom tættere på med Nationalmuseet og Thorvaldsens Museum som nye kulturbærende naboer.

I dag er Holsteins Palæ i Stormgade 10 i fuld gang med at blive transformeret til 12 nye lejligheder. Lejlighedernes størrelse og karakter spænder bredt. Her er alt fra den mindre lejlighed oppe under taget på 91 m2 til pragtlejligheden på 388 m2 på beletagen, som førstesalen blev navngivet i datidens byggeri, fordi man her fandt ejendommens smukkeste rum med de højeste rumhøjder og mest elegante udsmykninger.

ILLUSTRATION: COPI INTERIØR
ILLUSTRATION: COPI DESIGN OG INTERIØR

Rokokomalerier over døren

Pragtlejligheden er uden tvivl det største trækplaster. Her er der en forrygende udsigt ud over Nationalmuseets karakteristiske søjlegang, mens der ind mod gården er udsyn til et fint lukket gårdrum. I en af stuerne finder man unikke blomstermalerier i rokokostil over fire af dørene. Malerierne symboliserer årstidernes skiften, og rammer det mere end 5 meter høje rum flot ind.

Ude i køkkenet er bygningens historiske rammer fint fortolket i et moderne køkken med fyldninger og håndmalede skabe i en klassisk grå farve. Bordpladerne er holdt i en underspillet hvid, slebet marmor. Stylet og enkelt. Ude på badeværelserne er der også lagt omhu i at finde de helt rigtige klinker. Her skaber et flot hexagonmønster på gulvene et på én gang klassisk og tidstypisk udtryk.

Maria Brunander Vøgg, adm. direktør i COPI Group fortæller: ”At genskabe de oprindelige storslåede herskabslejligheder i hjertet af det gamle København er noget helt særligt, og der er blevet brugt meget tid på at finde de rigtige materialer der respekterer de historiske rammer. Selvom det ikke altid var let i en renoveringsproces med en fredet ejendom, så står vi tilbage med et projekt, som vi er meget stolte af".

Repræsentative boliger

Lejlighederne i Stormgade ligger i det inderste af København K med et væld af kulturtilbud udenfor døren. Her er museer, gallerier, designerbutikker, små hyggelige restauranter og kanaler. Derfor er det især de moderne livsnydere, der har fået øjnene op for de nye lejligheder i palæet, fortæller Maria Brunander Vøgg:

"Visionen er at skabe repræsentative lejligheder til moderne familier, parret hvis børn er flyttet hjemmefra, eller unge karrieremennesker der ønsker at bo centralt i byen i herskabelige omgivelser. Fælles for alle er dog, at de respekterer bygningens unikke historie med dens flotte arkitektoniske detaljer, samt ønsker en bolig i hjertet af København".

Tæt samarbejde med Kulturstyrelsen

Istandsættelsen af ejendommen i Stormgade er foregået i tæt samarbejde med Kulturstyrelsen, der har været inde over alle detaljer. Blandt andet bliver alle nye døre i palæet tappet sammen, altså sat sammen uden brug af lim, så det passer til datidens byggemetoder, ligesom det nye trapperum udformes efter datidens håndværksprincipper.

"At erhverve dette smukke palæ fra staten er en mulighed, som var en helt særlig situation. Derfor er vi stolte af at have udviklet denne ikoniske ejendom – en af Københavns sidste palæejendomme fra slutningen af 1600-tallet. På trods af en brand lige før færdiggørelse af de nye lejligheder, lykkedes vi i tæt fællesskab med forsikringen og Slots- og Kulturstyrelsen at få genskabt historiske detaljer og faktisk bragt endnu mere af historien frem og reddet det historiske arvesølv" fortæller Maria Brunander Vøgg, adm. direktør i COPI Group.

ILLUSTRATION: COPI DESIGN OG INTERIØR

Fakta om Holsteins Palæ

Holsteins Palæ kan dateres helt tilbage til 1680’erne, hvor hofmarskal von Lützov bebyggede grunden. I 1756 blev bygningen forhøjet og ombygget til rokokostil ved hofstenhugger Jacob Fortling. Palæet blev udsmykket med en række flotte dekorationer på facaden og forsynet med et flot, imposant trapperum med en trappe i solidt marmor. Palæet fungerede i mange år som vinterbolig for lensgreve Johan Ludvig Holstein og er i dag navngivet efter ham. Bygningen er op gennem historien blevet ombygget og udbygget i flere omgange, så den levede op til tidens trends og behov. I 2014 blev ejendommen solgt til Freja Ejendomme, da Klima- Energi- og Bygningsministeriet rykkede ud af bygningen og ved årsskiftet 2014/2015 solgte Freja Ejendomme ejendommen til en række investorer rådgivet af Artha Kapitalforvaltning. Det er på vegne af de investorer, at COPI Group udvikler ejendommen.

Læs mere på https://www.copi.dk/projekter

Tekst revideret 4. maj 2023.