Helsingør Hospital
ILLUSTRATION: CCO

Nyt liv i velfærdsmonumentet

Af: Marie Leth Rasmussen
Freja Ejendomme er godt i gang med udviklingen af Helsingør Hospital til nyt byområde.

Markante betonfacader, et stolt patienttårn og en stor parkeringsplads. Bygget efter rationelle byggeprincipper og med logistikken som omdrejningspunkt står Helsingør Hospital næsten som et modernistisk monument over velfærdssamfundets stræben efter mere lighed og velstand til sine borgere.

Men tiden er løbet fra det stolte byggeri på Esrumvej ligesom mange andre sygehuse rundt om i landet. En ny generation af supersygehuse er på vej, der skal samle specialisterne på større enheder, skabe mere rationelle arbejdsgange og bedre forhold for patienterne. Derfor blev det besluttet at nedlægge Helsingør Hospital, og i 2013 købte Freja hospitalet af Region Hovedstaden.

Projektleder Frank Helner Venset blev sat på opgaven med at skabe nyt liv i det gamle sygehus.

”Det har været spændende at arbejde med hospitalet, lære bygningerne at kende og dykke ned i, hvad for en by Helsingør er. Når man arbejder med udviklingsprojekter, er det altid vigtigt at forstå den kontekst, man arbejder i. Hvilket marked er der i byen, og hvad præger dagligdagen? ”, fortæller Frank Helner Venset, der gennem de sidste to år har opbygget en vis kærlighed til Hamlets fødeby.

Nemt at omdanne hospitalet

Helsingør Hospital er en stor ejendom, der rummer mange kvadratmeter. Bygningerne alene er på 25.000 etagemeter. Dertil kommer et stort grønt friareal rundt om hospitalet på godt 100.000 m2. Derfor er det Frejas plan at udvikle det eksisterende hospital til nye formål og samtidig bygge nyt på det grønne areal.

”Vi kan sagtens omdanne hospitalet til nye formål. Selvfølgelig har det nogle omkostninger, men vi kan relativt nemt ændre på facaderne, så de får et lettere udtryk. På etagerne er der også en god loftshøjde, som gør det muligt at trække dagslyset langt ind i bygningen via facaden. Det er heller ikke svært at ændre på ruminddelingerne og skabe storrumskontorer. Det svære er at finde brugerne, fordi der er så mange kvadratmetre. Derfor arbejder vi med en række scenarier, hvor der er flere brugere og funktioner i huset på samme tid”, siger Frank Helner Venset.

Fra syg til sund

Helsingør Kommune har vist interesse for at etablere sundhedshus i en del af bygningerne. Sker det, vil det naturligt trække en masse ekstra aktiviteter med. Man kunne bygge et nyt sundhedscentrum for byens borgere og bruge nogle af de grønne faciliteter til et aktivt ude liv. Det ville være en naturlig videreførelse af stedets identitet og et drømmescenarie for Freja ejendomme.

”Hvis vi får et sundhedshus, kan man sagtens forestille sig, at vi får et egentligt ankomstområde omkring sygehustårnet med erhvervs og butiksfunktioner. Vi har haft en meget positiv dialog med kommunen om deres tanker omkring et eventuelt et sundhedshus. Men lige nu er det svært at sige, hvor det hele ender. Overordnet arbejder vi med en opdeling af ejendommen i et erhvervsområde på det gamle sygehus og et boligområde på det grønne område”, siger Frank Helner Venset.

Helsingør Hospital - illustration
ILLUSTRATION CCO

Grøn forbindelse

Siden Freja købte sygehuset, har der været tæt parløb med Helsingør Kommune. Fra kommunens side har der været opbakning til at undersøge muligheden for et nyt boligområde på det grønne areal, der omkranser hospitalet. Freja har løbende arrangeret en række workshops med kommunen og andre interessenter fra Helsingør, hvor forskellige udviklingsscenarier er blevet gennemgået og diskuteret. På baggrund af diskussionerne har Christensen & Co Arkitekter tegnet nogle forslag til en helhedsplan for området.

”Vi arbejder lige nu med en plan, hvor der både er rækkehuse, punkthuse og etageboliger. Cirka 300 boliger i alt. Det skal være varierede bygninger, som spiller sammen de markante hospitalsbygninger”, fortæller Frank Helner Venset.

Det er forventningen, at rækkehuse og punkthuse hver især vil tiltrække forskellige beboere. Rækkehusene vil være appellerende på børnefamilier, mens seniorer på vej væk fra parcelhuset vil finde lejligheder mere attraktive. Ned gennem hele området kommer en grøn kile, der forbinder nye og eksisterende boligområder med de smukke naturområder bag hospitalet. Kilen er et stort ønske fra kommunen, som gerne vil have bedre grønne forbindelser.

Et nyt aktivt byområde, hvor det gamle sygehus får en fornyet central rolle, kan blive en stor gevinst for byen og lokalområdet. Derfor er det positivt at opleve, hvordan det er lykkedes at skabe en rigtig konstruktiv dialog mellem kommune og Freja om at udvikle området.
Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune
ILLUSTRATION CCO

Genanvendelse er et kodeord

Det er dyrt at drive et hospital – også selvom der ikke er gang i bygningerne. Derfor var det tiltrængt tilskud til driften, da Udlændingeservice i 2014 lejede hospitalet til at indkvartere flygtninge fra Syrien. Men nu er hospitalet tomt igen, og set udefra var det måske en anledning til at rive bygningerne ned og begynde forfra med et helt nyt projekt uden hospitalsbygninger. Men det er ikke planen, fordi det er ikke en bæredygtig plan.

”Hvis vi skal skabe en positiv business case på bæredygtige præmisser, så skal de værdier de eksisterende bygninger repræsenterer genanvendes. Vi kan godt rive nogle af bygningerne ned, men ikke alle. Vi glæder os til at få den første køber om bord. Når vi kender de første brugere, er det meget nemmere at udstikke kursen for udviklingen af resten af området, slutter Frank Helner Venset.