Ikonisk københavnerejendom får renæssance
Brønnums Hus var den første beboelsesejendom på Gammelholm, da bygningen blev opført i 1866 på Kongens Nytorv. Den smukke bygning blev hurtigt centrum for datidens kulturelite, og personer som H.C. Andersen, Edvard Grieg og Bournonville havde deres daglige gang hos familien Henriques på førstesal.
På anden sal holdt tobaksfabrikant og kulturmæcen Bernhard Hirschsprung til. Familien indrettede deres lejlighed med det nyeste nye og fik blandt andet importeret japanske guldtapeter efter Verdensudstillingen i Paris. Inde i fruens soveværelse blev scenerier fra familiens landsted malet, så hun aldrig var langt væk fra sit yndlingssted.
Brønnums Hus rummer en enestående kulturhistorie, som nu er blevet restaureret i forbindelse med åbningen af Brønnums Hus - Office Club® i det prominente hjørnehus på Kongens Nytorv. Bag Brønnum Hus - Office Club står ejendomsselskabet Karberghus.
- Vi har valgt at investere i fredede ejendomme. Vores filosofi er, at hvis en bygning har stået i 200 år, har den nok kvaliteter til også at stå 200 år endnu. Vi bruger tid på at grave kvaliteterne frem og har den tålmodighed, der skal til for at finde en lejer, der passer til bygningen. Vi lejer alle vores bygninger ud og sælger aldrig en bygning. Det gør, at vi kan have et helt andet perspektiv end en traditionel developer. Vi tænker langsigtet og er ikke bange for at bruge det ekstra det koster at bruge de rigtige materialer og metoder til nænsom restaurering af ejendommene, siger direktør i Karberghus Andreas Karberg, der ejer flere fredede ejendomme i København.
Speciale i fredede ejendomme
Grundstenen til Karberghus blev lagt i 1867, da Andreas Karbergs tipoldefar Hans Just opkøbte et spiritusagentur. I 1917 kom ejendomsselskabet Karberghus til, der i dag har mere end 20 ejendomme i porteføljen. Specialet er fredede ejendomme, og Andreas Karberg er gennem årene blevet god til at finde de lejere, der sætter pris på at bo i en fredet bygning. Selve istandsættelsen af den enkelte ejendom går først i gang, når der er fundet en lejer. Lejerne spænder vidt fra headhuntere over advokatfirmaer til IT-virksomheder. Fælles for dem alle er, at de kan se charmen ved at bo i et fredet hus.
”Vores lejere får skønhed, beliggenhed og en god historie. Det er typisk mindre og mellemstore virksomheder, som flytter ind. De større virksomheder efterspørger fleksibilitet. Det kan du ikke få i en fredet bygning, siger Andreas Karberg.
Historien er vigtig
Bygningernes historie er vigtig for Karberghus. Det ses tydeligt i Brønnum Hus - Office Club, hvor det smukke japanske guldtapet er blevet omhyggeligt restaureret ligesom frisen i fruens soveværelse, stukken og de smukke guldborter har fået nyt liv. Husets historie og udvalgte moderne kunstværker er fortalt på små skilte rundt omkring i huset, så gæster kan få lidt viden med sig hjem om det utrolige hus.
- Et møde herinde begynder altid med at lejerne viser gæsterne rundt i de mange smukke rum. Særligt når der er besøg fra den anden side af Atlanten, fortæller Britt Christiansen partner i 5te STED, der sammen med Karberghus driver Brønnum Hus - Office Club og har taget sig af indretningen i det smukke kontorhotel.
-Vi er gået efter at skabe en moderne atmosfære og har arbejdet meget bevidst med farver og lyssætning. Der er ingen hvide vægge i huset, og hver etage har sit eget kendetegn, siger Britt Christiansen og viser ned gennem en gang, hvor tapet og gulvtæppe spiller smukt sammen.
Personlig og uformel stemning
Flere steder hænger Tom Dixon messinglamper og skaber et smukt mønster på væggene. I receptionen ligger et stort ovalt gulvtæppe designet med inspiration fra guldtapetet i Hirschsprungs spisestue. Moderne og klassisk på samme tid. Møblerne er også holdt i moderne formsprog, så de klassiske rammer bliver iscenesat på en nærværende og personlig måde.
-Vi har arbejdet meget bevidst på at skabe en uformel og dynamisk energi i huset, så folk sætter sig ned og holder et uformelt møde. Vi er gået efter moderne møbler, så det ikke bliver for støvet. Vi vil gerne skabe en nærværende og personlig stemning siger Britt Christiansen.
Det nærværende og personlige understreges i navnet Brønnum Hus - Office Club. Navnet signalerer, at hjørneejendommen på Kongens Nytorv er meget mere end et kontorhotel. Det er et sted, hvor du kommer for at arbejde, socialisere og hænge ud, samtidig med du får en førsteklasses service som på et femstjernet hotel. I receptionen står ikke en receptionist, men en Office Hotelier, som gerne hjælper med at skaffe billetter til teatret.
Cocktailbar i stueetagen
I de enkelte kontorer er der også plads til at sætte sit eget præg på indretningen. Møblerne vælges sammen med lejerne, og diversiteten skinner igennem de enkelte etager. Fra anden etage med rosa farver, tapet med balletdansere og feminine reoler med duftlys til første sal, hvor advokatfirmaet holder til i Hirschsprungs gamle herreværelse med ringbind i reolerne. Oppe under loftet er der plads til de yngre iværksætterfirmaer, der gerne vil spare lidt på huslejen og loftshøjden.
Mens mange af lejerne i kontorfællesskabet er flyttet ind, bliver der stadig arbejdet på stueetagen. Her holdt Brønnums Café til i mange år, før etagen blev overtaget af Det Kongelige Teaters billetsalg. Nu bliver stedet genoplivet som en high-end bar med Rasmus Lomborg bag roret, som står bag velbesøgte cocktailbarer som Rubys og Lidkoeb.
Fakta
I 2014 solgte Freja Ejendomme to klassiske Københavnerejendomme til Karberghus. Det ene var den tidligere præstegård for Den Reformerte Kirke i Aabenraa 32, den anden var den tidligere balletskole i Brønnums Hus på Kongens Nytorv. Karberghus har restaureret og istandsat begge ejendomme i samarbejde med Ole Hagen Arkitekter og Kulturstyrelsen, mens indretningen af Brønnums Hus er sket i tæt samarbejde med 5te Sted og Københavns Konservator og indretningen af Aabenraa 32 i samarbejde med Arkitektforeningen.
Et hovedværk i stukperioden
Brønnums Hus er tegnet af Ferdinand Wilhelm Jensen og opført i 1865-1866. Bygningen er et af stukperiodens hovedværker og et eksempel på historicistisk arkitektur inspireret af fransk og italiensk renæssance. Facaden er rigt dekoreret med stukdekorationer med groteske masker, løvehoveder, blomster, havfruer og delfiner. Frisen oppe under tagrenden med en række buttede engle har sin egen særlige historie. Under opførelsen af bygningen faldt en murerlærling ned fra et stillads og mistede livet. Frisen blev opført af mesteren til ære for ham. Da Karberghus overtog bygningen i 2014 var stukken slemt medtaget af forurening og forvitringer. Det var ikke muligt blot at rense facaden og reparere stukken. Mange figurer skulle støbes på ny. Processen tog godt 1 år. Nu har facaden fået sit oprindelige udseende tilbage.