Arkitektforeningen
FOTO: KONTRAFRAME

Her er en helt særlig atmosfære

Af: Marie Leth Rasmussen
Der er mange kvaliteter ved at flytte ind i et gammelt, fredet hus, lyder det fra Arkitektforeningen, der sidste år flyttede ind i Aabenraa 32-36 tæt på Nørreport Station.

Arkitektforeningen forlod sidste år 3XN’s moderne hus i Strandgade for at flytte til Aabenraa 32-36. Beslutningen om at flytte havde ulmet noget tid, da Arkitektforeningen blev præsenteret for Philip De Langes smukke bygning. Her var chancen for at få et hus tæt på Nørreport Station med åbenlyse kulturhistoriske kvaliteter. Så da Karberghus inviterede Arkitektforeningen til at være med til indretningen af huset, slog foreningen til.

- Vi er enormt glade for huset. Det har en virkelig god beliggenhed og en helt særlig atmosfære. Det er en meget imposant og højtidelig ejendom, som er fyldt med imponerende rum, siger Arkitektforeningens direktør Jesper Pagh.

Ejendommen i Aabenraa 32-36 er oprindeligt bygget i 1730 som præstegård for Den Reformerte Kirke. Restaureringen af den godt 300 år gamle bygning er sket i tæt samarbejde mellem Karberghus, Ole Hagen Arkitekter, Arkitektforeningen og Kulturstyrelsen. Det har været et ambitiøst og generøst projekt, hvor der er lagt vægt på kvaliteter i udførelse og materialer. Her er smukke plankegulve, højloftede rum og flotte farvede vægbeklædninger udført af tekstilkunstneren Margrethe Odgaard.

- For nogle kan det virke underligt, at Arkitektforeningen vælger at flytte ind i et 300 år gammelt fredet hus, når vi kæmper for den nye arkitektur. Men huset her repræsenterer nogle eviggyldige kvaliteter, der er lige så relevante i dag som for 300 år siden. Det handler om proportioner af rum, flotte loftshøjder, store mængder dagslys, ordentlige materialer og en sans for kvalitet, siger Jesper Pagh.

FOTO: KONTRAFRAME
FOTO: KONTRAFRAME

Blandt medarbejderne er der også stor tilfredshed med de nye gamle lokaler, der er ideelle til samarbejde på tværs og fungerer godt til foreningens mange udadvendte aktiviteter. Her er plads til kurser i renovering, foredrag om international arkitektur, udstillinger, receptioner og fester. Alle de forskellige typer af funktioner favner huset - måske netop fordi det ikke er skræddersyet til en bestemt funktion. Men skiftet fra en moderne kontorbygning til et fredet hus har alligevel ikke været helt uproblematisk.

- Man skal virkelig spidse blyanten, når man flytter ind i et fredet hus. Du er aldrig alene hjemme. Du skal spørge Kulturstyrelsen om alting. Det har været en udfordring fx i forhold til akustikken. Her ville vi gerne have akustikpuds i loftet, men det måtte vi ikke, selvom stukken i loftet er fra 1962 og på ingen måde original. Det giver os en del udfordringer i hverdagen, fordi lyden runger mange steder i bygningen. På samme måde har vi heller ikke fået lov til at male panelerne i andre farver end hvid, fordi vi ikke kunne påvise, at der har været andre farver tidligere. Der er nogle gange nogle meget strikse regler, som det kan være svært at se logikken i. Det ville være bedre at give lidt friere tøjler, så vi kunne skabe det helt perfekte arbejdsmiljø, slutter Jesper Pagh.